Szlovák cégalapítás, könyvelés, számlázóprogram

Kiküldetés, A1-es nyomtatvány

   A külföldön munkát végző alkalmazottakat elsősorban az adott országban kéne bejelenteni és az ottani szabályok szerint jutalmazni és a járulékokat az adott országban fizetni (pl. szlovák cég alkalmazottai Németországban végeznek munkát). Ez alól kivétel csak az úgynevezett "rövidebb idejü kiküldetés" lehet, ennek viszont Szlovákiában a következő feltételei vannak:
 
- a kiküldetés ideje egyszerre egy alkalmazott esetében nem lépheti túl a 2 évet (és az alkalmazott nem küldhető ki azért hogy egy másik kiküldött alkalmazottat váltson) , 2 évet meghaladó újabb kiküldetés legalább két hónap itthoni tartózkodás után lehetséges
- a cégnek legalább 2 hónapja van bejelentett alkalmazottja
- akit ki akarunk küldeni, az legalább 1 hónapja be van jelentve és Szlovákiában végzi a munkáját
- a kiküldetésre meg kell kérni az A1-es nyomtatványt, ami igazolja hogy Szlovákiában van társadalombiztosítása az alkalmazottnak
- A1-hez kell szerződés, amelyben szerepel a munkavégzés pontos helye és ideje (pl. ország, város, utca, házszám - célszerű hosszabb időre leszerződni, mert az A1-est vissza lehet adni korábban, de újabb kérése hosszadalmas)
- a kiküldetés korábban befejezhető, és befejezettnek minősül, ha több mint két hónapra megszakítják (ennél rövidebb időre meg lehet szakítani, pl. az alkalmazott szabadságra megy, vagy rövidebb itthoni munkavégzésre)
- kiküldetés esetén a kiküldött alkalmazott bérezésében be kell tartani a célország feltételeit, tehát pl. az ottani minimálbért megadni
- az alkalmazottak legalább 10%-a folyamatosan Szlovákiában dolgozik (és nem csak adminisztratív, irányító, belső szervezési munkát) - ezt számlákkal kell igazolni
- a cég Szlovákiában is végez tevékenységet - a bevétele 25%-a innen van (ez lehet áru eladásából is)
- a cég szerződései többségét Szlovákiában, a szlovák jogrend szerint köti és alapvető tevékenységét Szlovákiában végzi
 
Az A1-es nyomtatvány kiadási határideje 45 nap, ha a feltételek teljesítését igazoljuk, ezért időben be kell adni a kérelmet.
A beadás utáni dátummal visszamenőleg is kiadják (pl. május 1-én adjuk be, hogy mennek ki május 10-től októberig, de az A1-est csak 45 napon belül adják ki pl. június végefelé, de az érvényességi dátum május 10-től lesz). Vigyázat:  Ha a Szociális biztosító úgy ítéli meg, hogy nem teljesültek a feltételek, akkor nem adják ki az A1-es nyomtatványt, és a már kiküldött alkalmazottakat be kell jelenteni a célországban.
 
A feltételek betartását a kiküldetés ideje alatt is bármikor ellenőrizhetik, és azok megszegése, esetleg a járulékok rendszeres, időbeni be nem fizetése az A1-es visszavonásával jár.
 
Kiküldetésben vagy szolgálati úton az alkalmazottaknak és az ügyvezetőnek is jár a napidíj és a saját autó használatáért költségtérítés, ami adómentes és járulékmentes (Bővebben itt: Autóhasználat, napidíjak, szolgálati utak).
 
Az utóbbi időben egyre fokozottabban ellenőrzik e feltételek betartását, így aki nem tudja őket teljesíteni, nem javaslojuk a kiküldetéses módszert.