Szlovák cégalapítás, szlovák cég

Szlovák cég magyarországi tevékenység

Így lehet gyorsan és egyszerűen megérteni a Szlovák cég magyarországi tevékenységével és adózásával kapcsolatos elveket + adunk 4 tippet, magyar ügyvezetőként hogyan juthat Szlovákiában adózott pénzhez szlovák cégből.

szlovak ceg magyarorszagi tevekenyseg

A leírt információk tájékoztató jellegűek, mivel egyes speciális esetek egyedi elbírálás alá eshetnek, és a törvényi szabályozás változhat. Ettől függetlenül az itt leírt elvek általánosan érvényesek.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – az alapelv

Minden ország arra törekszik, hogy a területén munkát végző cégek és személyek az adott országban adózzanak a tevékenységük után.

Így általánosan érvényes, hogy amelyik országhoz kötődik jobban az adott cég vagy személy, ott van fizetési kötelezettsége. Ha nem tudom valamilyen módon bizonyítani, hogy a kiszemelt országban végzek tevékenységet, ott a jövedelmemből nem is adózhatok.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – a cég adózása

Amennyiben a szlovák cég szlovákiai telephelyen működik, adózása Szlovákiában történik, ugyanúgy az onnan irányított kereskedelem, esetleg más országokbeli cégek irányába történő eseti (nem telephelyszerű) szolgáltatások nyújtása is.

szlovák cégalapítás konzultáció

Szlovák cég magyarországi tevékenysége esetén (magyar telephellyel, pl. irodát, raktárat, ingatlant bérel) Magyarországon adózik, mivel a tevékenységét egyértelműen Magyarországon végzi. Ilyen esetben nem számít, hogy szlovák cégről van szó, Magyarországi tevékenysége miatt az ottani tevékenységére magyar könyvelést kell vezetnie és ottani szabályok szerint kell adóznia. Az egyéb tevékenységei pedig Szlovákiában adóznak.

Telephelyszerű működésnek számít például az is, ha a szlovák cég nem tart fenn saját irodát Magyarországon, de például magyarországi székhelyű egyéni vállalkozókkal dolgoztat 183 napot meghaladó időszakban (az elmúlt 12 hónapot vizsgálják). Ennek értelmében nem éri meg szlovák céget alapítani csak azért, hogy a Magyarországon dolgozó apparátust Szlovákiából bízzák meg a munkavégzéssel. Attól függetlenül, hogy a szlovák cég nem is tart fenn közvetlenül a céghez köthető telephelyet, egyértelmű, hogy Magyarországon végzi tevékenységét. Tehát a szlovák cégnek ott is kell adóznia.

Szlovák cég ilyen jellegű magyarországi telephelyszerű tevékenységét, kitelepülését nem is javasoljuk. Egy esetben ven előnye: ha az ügyvezető Magyarországon eltiltás miatt nem tud céget alapítani, akkor a szlovák céggel végezheti magyarországon a tevékenységet, amit úgyanúgy könyvel és adózik mintha magyar céggel csinálná. Szlovákiában is kell könyvelést vezetni, de ha csak Magyarországi tevékenység van, akkor a szlovák könyvelésbe az adatok csak összesítve kerülnek be, ott külön a cég már nem adózik.

Szlovák cég magyarországi tevékenység - Magyar ügyvezető fizetése szlovák cégben

Munkaszerződés

Ügyvezető végezheti munkaszerződés nélkül is az ügyvezetői feladatait, ekkor járulékfizetési kötelezettség nincs.

Munkaszerződés esetén az állandó munkavégzés helye a mérvadó, az alkalmazottat az állandó munkavégzés helye szerint kell bejelenteni és a járulékot, valamint a személyi jövedelemadót az adott országban fizetni. Példa:

Szlovák cég magyarországi tevékenység - Szlovák alkalmazottak magyarországi munkavégzése

A szlovák cég szlovák illetőségű alkalmazottai Szlovákiában adóznak a jövedelmükből, kivéve, ha a magyarországi tevékenységük (munkavégzésük) az utolsó 12 hónapban (nem naptári évben) meghaladja a 183 napot,  ilyenkor az alkalmazott Magyarországon adózik.

szlovak ceg magyarorszagi tevekenyseg

Szlovákiában adózott pénz magyar ügyvezetőként

Magyar ügyvezető nemcsak munkaszerződéssel vehet fel pénzt, hanem ügyvezetői honoráriumot is. Ennek előnye, hogy nem teljes járulék fizetendő, míg az alkalmazottak össz-járuléka kb. a bruttó bér 40-45%-a, az ügyvezető esetében kb. 30-35%-a. E felett a juttatásnak van 410,24 eur adómentes része (2023-as adat), az e felettiből 19% SZJA fizetendő (magasabb összegeknél aztán 25%)

Szlovák cég magyarországi tevékenység – társadalombiztosítás

A társadalombiztosítás (járulékok) fizetése általában abban az államban történik, ahol az állandó munkavégzés folyik. Ilyenkor mindegy, hogy a foglalkoztató cég melyik államban működik. Ha az alkalmazott egyszerre több országban is végez munkát, főszabályként a társadalombiztosítás a lakóhely szerinti országban fizetendő.

Szlovák cég magyarországi tevékenység – Webáruház Szlovákiából Magyarországra

Szlovák cég magyarországi tevékenysége webáruházként megengedett (szlovákiai telephellyel).

A leggyakoribb érvek a szlovák céggel üzemeltetett webshopok mellett (akkor is, ha Magyarországra értékesít):

 1. alacsonyabb nyereségadó (15%-21%)
 2. adómentes kifizetések lehetősége a szlovák cégből (legálisan)
 3. magyar adószám híján a NAV zaklatásoktól is mentesül
 4. 0% szlovák banki tranzakciós díjak
 5. 0% iparűzési adó
 6. az ügyfelek kártyás kifizetései gond nélkül érkezhetnek Szlovákiába
 7. az utánvétes fizetéseket a legtöbb futárcég Szlovákiába is elutalja

4 tipp Szlovákiában adózott pénz kivételéhez

 1. Osztalék formájában – osztalékadó 7% (A legkevésbé előnyös pénzkivételi forma. A magyar osztalékadó különbözetet Magyarországon kell befizetni. Az osztalékadóból fizetendő socho maximális összege kb 650.000 Ft)
 2. Adómentes utazási költségtérítésként, akár nem céges autóra is (kb. 95 Ft/km (0,293 €) saját autóhasználatért, + Magyarországi szolgálati út napidíja 39 EUR).
 3. Ügyvezetői megbízási szerződés - 28% járulékteher + havi 320 eur felett SZJA is
 4. Munkaszerződés - járulék és SZJA kifizetése után

Szlovák cégalapítás referenciák

Kedvezőbb adózás, egyszerűbb feltételek.
Teljes körű ügyintézés. Nyelvtudás hiánya nem probléma. Beszélünk magyarul, szlovákul.

- Közel Budapesthez (kb. 45 km)
- Közel a határhoz

Elérhetőségek itt: Szlovák cégalapítás Párkány

Keressen meg bennünket Párkányban, Esztergom közvetlen szomszédságában! (Štúrovo)

szlovák cégalapítás konzultáció

Ezt mondják rólunk az ügyfeleink:

„Kellemes meglepetés volt, nagyon profi ügyintézés.”

„Nem volt probléma, minden a legnagyobb rendben történt.”

„Minden gördülékenyen történt, kollégái mindenben segítségemre voltak, profin tették a dolgukat."

„Önök ezt magas szinten csinálják.”

„Minden az elvárásaimnak megfelelően történt, nem találtam benne hibát. Rugalmas és jó koncepció alapján dolgoznak.”

„Amit kaptam az megfelelő volt.”

„Minden kérdésemre profin válaszoltak.”

szlovak cegalapitas csapatunk