Szlovák cégalapítás, szlovák cég

Távértékesítés áfa szabályai szlovák cégeknek

Távértékesítés áfa szabályai szlovák cégeknek webshop üzemeltetése esetén. Mikor kell az online értékesítés szabályai szerint a célország áfáját számlázni, és mikor számlázható a szlovák áfa? Mikor kötelező regisztrálni az OSS (One Stop Shop) rendszerbe?

A szabályok nemcsak a szlovák cégekre, hanem EU-szerte, tehát a magyar cégekre is érvényesek.

Távértékesítés áfa szabályai szlovák cégeknek 2021

Távértékesítés áfa szabályai - értékhatár

Mely cégekre vonatkoznak a távértékesítés szabályai:

Online értékesítés szabályai - áfa

Távértékesítés esetén a szlovák cég:

  1. 10.000 euró nettó forgalomig a szlovák áfát számlázhatja
  2. 10.000 euró nettó forgalom felett a célország áfáját számlázza az ügyfélnek

Szlovák cég - magyar áfa szabályokról itt is írunk: szlovák cég magyar áfa

OSS rendszer (One Stop Shop) - egyablakos e-kereskedelmi rendszer lényege a távértékesítés áfája esetén

Egyszerűsödik az áfa fizetés rendszere. Mostantól a szlovák cég 10.000 euró feletti forgalom esetén Szlovákiában fizeti a külföldi értékesítésből származó áfát.

A fenti feltételeknek eleget tevő szlovák cégeket Szlovákiában regisztrálnak az OSS (One Stop Shop) rendszerbe. Ezután a magánszemélyeknek a saját országuk áfáját számlázzák.

Az ebből származó áfát negyedévente kell bevallani egy összesített bevallásban, és befizetni a szlovák államnak a kiszámlázott áfát. Az állam aztán a befizetések arányos részét továbbítja az érintett országoknak.

Az OSS rendszer előnyei, ha magyarországi magánszemélyeknek is szolgáltat

Ha nem távértékesít webáruházzal, nincs Magyarországon telephelye és tevékenysége nem köthető konkrét helyhez, akkor is megérheti szlovák céggel végezni tevékenységét. Bár magyar áfával fog számlázni, de...:

A lehetőség kihasználása előtt érdemes személyre szabott, ingyenes szakértői konzultációt kérni: Ingyenes konzultáció szlovák cégalapítás előtt (online vagy személyesen is)

szlovák cégalapítás konzultáció

Internetes kereskedelem szabályai - Regisztráció

Akik megfelelnek a fent leírt feltételnek, és folyamatosan értékesítenek, haladéktalanul jelezzék cégük könyvelőjének.

Akik nem lépték túl a 10.000 eurós értékhatárt, elviekben folytathatják az értékesítést az eddigi módon. De mielőtt elérnék az értékhatárt, el kell végezni az OSS regisztrációt.

Távértékesítés áfa a Mufis szlovák számlázó programban

Szlovák számlázó programunkban lehetőség lesz beállítani, hogy a webshopból importált rendelések a célország szerinti áfával kerüljenek kiszámlázásra. Javasoljuk a bruttó ár használatát, és a nettót a számlázó úgy igazítja a számlában, hogy az adott ország áfa-kulcsával kijöjjön a bruttó ár.

Ugyanúgy a manuálisan készített számlában is lehetőség lesz OSS rendszer szerint alkalmazni ez egyes célországok áfáját - a számlázónk a címzett szerint átszámolja az áfát.

One Stop Shop rendszer magyarul

A One Stop Shop rendszer (OSS) magyarul a NAV szerint: egyablakos e-kereskedelmi rendszer.