Szlovák cégalapítás, szlovák cég

Szlovák áfa

Szlovák ÁFA (Áfa Szlovákia)-kötelezettségek cégek számára. 3 egyszerű példa, amelyekkel percek alatt megértheti a szlovák céges ÁFA rendszer működését. Szlovák áfa 3+3 előnye magyar vállalkozóknak itt: Szlovák áfa 3+3 előnye

Melyik szlovák Kft-nek kell ÁFA-regisztráltnak lenni, és mikor nem fizet a cég ÁFÁ-t az áruforgalma és az általa nyújtott szolgáltatások után.

szlovak afa

A szlovák áfa mértéke jelenleg 20% - szlovák áfakulcs

A szlovák áfakulcs egyes ritka esetekben (bizonyos élelmiszerek, gyógyászati eszközök, gyógyszerkészítmények, könyvek, és 2019-től a szállásadás) a csökkentett áfa mértéke 10%.

A szlovák postai alap szolgáltatások (pl. levélküldés) áfa-mentesek, tehát 0% forgalmi adó terheli őket. Így a postai szolgáltatásokból áfa-visszaigénylésre sincs lehetőség. Csomagküldés esetében az ár áfát tartalmaz.

Szlovák ÁFA kötelezettség - Szlovák cégek esetében

Áfa Szlovákia. Egyes esetek ettől eltérhetnek, de a rendszer megértése az alábbiak szerint a legegyszerűbb.

Szlovák cégek számára az ÁFA-regisztráció önkéntesen kérhető, vagy az alább említett néhány esetben kötelező.

Távértékesítés áfa szabályai

Egyedi áfa szabályok vonatkozhatnak a szlovák cégre, ha például webshopot üzemeltet, és Szlovákián kívülre is értékesít.

szlovák cégalapítás konzultáció

szlovak afa

1 - Nem ÁFA-fizető szlovák cég (nem ÁFA körös)

Alanyi áfa mentes cég - ilyen minden új cég. Nincs EU-s adószáma.  A kiállított számlák után nincs adófizetési kötelezettsége, ugyanakkor nincs áfa visszaigénylési joga sem. A bejövő nettós számlákból a szlovák 20%-os áfát be kell vallania és befizetnie. Ez vonatkozik minden más országból kapott szolgáltatásra is, amelyekből Szlovákiában kell áfát fizetni.

Év végén a nyereségéből adózik. Kft-k (s.r.o.) esetében 21% a nyereségadó (bizonyos esetekben 15%, €/év forgalomig)

A cég kötelezően teljes szlovák ÁFA-körös regisztrált lesz, ha:

2 - ÁFA-regisztrált, de nem ÁFA-fizető szlovák cég (külföldi áru és szolgáltatás beszerzése érdekében)

Van közösségi adószáma (Eu-s adószám, de fehér kártyás adószám, regisztrálva §7 vagy §7a szerint), de nem áfa körös. A kiállított számlái után nincs szlovák áfa fizetési kötelezettsége. Év végén a nyereségéből adózik. Kft-k (s.r.o.) esetében 21% a nyereségadó (bizonyos esetekben 15%, €/év forgalomig).

Ilyen cég vásárolhat külföldről árut és szolgáltatást (pl. Magyarországról és az EU-ból is)  Fehér kártyás EU-s adószámot kötelező kérni, mielőtt bármilyen szolgáltatást kap más országbeli vállalkozótól, vagy éves 14.000 EUR feletti értékben vásárol árut más EU-s tagállamból.

A cég kötelezően teljes ÁFA-körös regisztrált lesz, ha:

Ez a működési forma előnyös, ha a szlovák cég csak magányszemélyeknek értékesít, mert áfát a vételárból fizet, nem az eladási árból. Mivel nem állít ki áfás számlákat, a vevői nem is tudnák abból az áfát visszaigényelni - ez magánszemélyeknél nem számít hátránynak.

Ha az ilyen szlovák cég külföldről vásárol árut vagy szolgáltatást, azok után az ÁFA-t Szlovákiában fizeti. Például magyar beszerzés esetén nem a Magyarországi 27%-os, hanem a szlovák, 20%-os áfát fizeti. Ugyanez érvényes pl. A Google-tól és Facebook-tól vásárolt szolgáltatásokra is.

3 - Teljes ÁFA-körös szlovák cég

Van közösségi adószáma (rózsaszín kártyás), és a kiállított számlái után szlovák ÁFA-fizetési kötelezettsége is van.

Ilyen cég vásárolhat külföldről árut és szolgáltatást (pl. Magyarországról és az EU-ból is). Az nettóban vásárolt áruból bevallja a szlovák áfát, de rögtön le is vonja, így befizetnie nem kell.

Eladáskor szlovák vevőknek és magánszemélyeknek áfával számláz, míg más országbeli cégeknek érvényes EU-s adószámmal nettóban. Itt fontos hogy a nettóban eladott termékek bizonyíthatóan a másik országbeli vevőhöz kerüljenek (fontos ezt dokumentálni pl. CMR-rel és más dokumentumokkal). Ez a működési forma előnyös, ha a szlovák Kft. más cégeknek értékesít árut vagy szolgáltatást belföldön vagy EU-n belül.

Szlovák áfa – előnyök, hátrányok

Szlovák ÁFA-fizető előnyők:

Szlovák ÁFA-fizető hátrányok:

Nem ÁFA-fizető előnyök:

Nem ÁFA-fizető hátrányok:

Egyedi kérdések esetén kérhet tőlünk ingyenes konzultációt.

Elérhetőségeink – ismerkedjen meg csapatunkkal!

Áfa Szlovákia - ÁFA nélküli (nettós) vásárlás valójában nem létezik

Sokan gondolják, hogy két EU tagország cége közt ha nettóban számláznak, akkoz az azt jelenti hogy nincs ÁFA. Valójában minden nettós számla csak azt jelenti, hogy abból az ÁFA-t nem a számlát kiállító cég országában kell feizetni, hanem azt áthárítják a vevőre.

Így a vevőnek minden más országból származó nettós számlából ki kell számítania saját országa áfáját, és azt bevallani, majd befizetni. Ha a cég áfa körös (Szlovákiában: áfa fizető, rózsaszín kártyás adószámos vagy 4.§ szerint regisztrált), akkor ezt a bevallott áfát joga van levonni (visszaigényelni) ugyanabban a bevallásban, így gyakorlatilag nem kell befizetnie.

Vigyázni kell, hogy áfa visszaigénylésre az áfa körös cégeknek is csak akkor van joguk, ha a vásárolt áru vagy szolgáltatás a cég bevételszerzéséhez szükséges, és arra is használja fel.

Így például ha a cég nem végez semmilyen tevékenységet, csak vesz egy drága személyautót nettósan, és azt nem céges bevételszerzésre vagy azzal kapcsolatos szolgálati utakra használja, ha akkor az abból bevallott áfát be kell fizetni vásárlás után.

Szlovákia áfa változásai

Szlovákia áfa. A 2000-es években többször változott. Volt 23%, a kétezres évek elején, az egyenadó bevezetésekor 19%, és egy rövid átmeneti időszakban 21%.

Az utóbbi években a szlovák ÁFA mértéke stabil, 20%-os.

A szlovák áfa és más európai országok áfa kulcsai áfa térképen

Kattintson ide az áfa térkép megnyitásához: Európa áfa térkép

Szlovák cégalapítás referenciák

Kedvezőbb adózás, egyszerűbb feltételek.
Teljes körű ügyintézés. Rejtett költségek nélkül.

Nyelvtudás hiánya nem probléma. Beszélünk magyarul, szlovákul.

- Közel Budapesthez (kb. 45 km)
- Közel a határhoz

Elérhetőségek itt: Szlovák cégalapítás Párkány

Keressen meg bennünket Párkányban, Esztergom közvetlen szomszédságában! (Štúrovo)

szlovák cégalapítás konzultáció

Ezt mondják rólunk az ügyfeleink:

„Kellemes meglepetés volt, nagyon profi ügyintézés.”

„Nem volt probléma, minden a legnagyobb rendben történt.”

„Minden gördülékenyen történt, kollégái mindenben segítségemre voltak, profin tették a dolgukat."

„Önök ezt magas szinten csinálják.”

„Minden az elvárásaimnak megfelelően történt, nem találtam benne hibát. Rugalmas és jó koncepció alapján dolgoznak.”

„Amit kaptam az megfelelő volt.”

„Minden kérdésemre profin válaszoltak.”

szlovak cegalapitas csapatunk